Arnhemse Avonturen 27

op 21 mei 2012

Eerst even de emotie. Ik ben er niet blij mee. Ik ben er helemaal  niet blij mee.
Niet blij met dat Kunduz- of lente akkoord. Of hoe we het ook noemen. Hoe noodzakelijk ook.
Voor mij is het geen VVD akkoord, zal ik maar zeggen. Veel zaken in dat akkoord staan ver af van wat ik verwacht of gehoopt had. Nu weet ik wel dat het volkomen aan de PVV te wijten is dat de huidige variant uit de politieke koker kwam rollen. Maar toch, het zit mij gewoon niet lekker.
De peilingen laten zien dat veel mensen  uit onze achterban er net zo over denken.
De reacties die je op allerlei sites (ook die van de VVD) kunt lezen, liegen er ook niet om.
En erger, ik denk dat we de eventuele noodzaak ook helemaal niet aan het uitleggen zijn.
Maar hoe kun je dat ook uitleggen.
Hoe kun je uitleggen dat een ligdag in een ziekenhuis 7.50 euro gaat kosten, terwijl een kaartje voor de schouwburg geen 7.50 euro duurder mocht worden. Zeg dan, dat wilde D66.
Hoe kun je uitleggen dat hier de BTW verhoogd wordt, terwijl de reductie op het budget van ontwikkelingssamenwerking niet door mocht gaan. Zeg dan dat wilde de CU.
Hoe kun je uitleggen dat hier de belastingvrije vergoeding voor reiskosten van de hardwerkende burger verdwijnt, terwijl de bezuiniging op cultuur verdwijnt. Zeg dan dat wilde Groen links.
Maar ga niet vertellen dat dit een gewenst VVD akkoord is. Zeg dan dat de begrotingsdiscipline het allerbelangrijkste is dat wij voor dit land wilden bereiken. Voor onze jeugd, voor onze toekomst.
En zeg dan dat wij daarom al die “niet VVD” zaken hebben moeten toegeven. Doe gewoon aan “naming and shaming”. En laat in ons verkiezingsprogramma weten wat wij wel willen.
Laat vooral Mark Rutte niet blijven doen of de VVD in de zevende hemel is met al dit soort linkse maatregelen. Laat merken dat dit een noodzakelijke pijn is die wij moesten nemen. Maar laat vooral en doorlopend blijken aan wie we dit wel te danken hebben. Aan Geert, Alexander, Jolande en Arie!
En niet aan Stef en aan de VVD. Mogelijk helpt dat de daling in de peilingen nog iets terugdringen.
Ik wacht met spanning op ons nieuwe verkiezingsprogramma. Ik hoop van harte dat wij daarin stevig afstand nemen van deze maatregelen. Laten wij eens echt gaan bezuinigen en stoppen met bijna alleen maar lastenverzwaren voor de “hardwerkende” Nederlander.
Zo, dat lucht op. Nu maar even de afgelopen twee weken in Arnhem. meer...


Arnhemse Avonturen 26

op 1 mei 2012

Wat een weken. Een politieke rollercoaster zonder weerga. Eerlijk gezegd niet iets waar ik op gehoopt had. Mijn ideale beeld was een voorzetting van Rutte 1 geweest. Maar als de PVV (lees Wilders) zo kinderachtig met verantwoordelijkheid omgaat, dan houdt alles gewoon op. Het was een schok die onmiddellijk de vraag: “en hoe nu verder?” op het netvlies bracht. Als VVD hebben we altijd de begrotingsdiscipline als eerste prioriteit gehad. Niet omdat “Brussel het wil”, dat is een populistische drogreden. Gewoon omdat wij het allemaal (zouden moeten) willen. Hoe moest dat nu verder? Ik zag het donker in. Het Kunduz-verhaal heeft ons als VVD weer het e.e.a. gekost, maar de begrotingsdiscipline hebben we tenminste bereikt. Dat is het echte landsbelang. Wat ook opviel was de snelle deconfiture van Diederik Samsom. Ik ging bijna terugverlangen naar Job Cohen. Dan stond er een (weliswaar hakkelende) bestuurder, maar toch. Nu stond er een belegen actievoerder met alleen oog voor het eigen partijbelang. Niet voor niets lieten prominente PvdA’ers en ca. 60% van de leden weten het "Samsom-besluit” te betreuren. De latere steun van de gestaalde kaders op de PvdA dag, deden daar niets meer aan af.
Gelukkig hebben wij in Arnhem een stevige coalitie met duidelijke afspraken, waar we elkaar scherp aan houden. M.a.w. tijd om weer aan Arnhem te denken.meer...


Weblog week 15

op 18 apr 2012

Zondagmorgen, Eerste Paasdag,  mijn twee wekelijkse SlingelandFM radioprogramma gepresenteerd van 10.00 uur tot 12.00 uur.  De normale inbreng van programma-items wat aangepast aan actualiteit met muziek uit de film over de Titanic, die a.s zondag 15-04 precies 100 jaar geleden zonk. Daarna ‘s middags een familiemoment bij mijn moeder voor het traditionele eieren eten met hele familie Houwers. Mooie traditie. Daarna zijn overal paasvuren te zien, ook een Achterhoekse traditie. Helaas kan één van de grootste vuren niet op het normale tijdstip, rond 21.00 uur ontstoken worden omdat er dan te veel wind is en er tenten voor een drankje etc. te dicht bij het vuur staan. Later op de avond gaat de wind liggen.  Rond 23.00 uur wordt het Meddose vuur alsnog ontstoken. Schoon snoeihout !meer...


Weblog week 14

op 10 apr 2012

Zondagmorgen 1 april met Gerrie gaan kijken bij de voetbalwedstrijd van onze zoon. Maar tot teleurstelling van ons en vooral van hemzelf, staat hij in deze vrij belangrijke wedstrijd niet in de basis van zijn elftal. Wij kijken de wedstrijd, gaan in de pauze nog even naar het gemeentehuis om de gemeentelijke jaarrekeningstukken op te halen en ook kijk ik nog even bij het makelaarskantoor naar de post en de verdere zaken. Na de rust komt Gerben nog wel in het veld, maar voor hem is de wedstrijd zo toch anders en ze spelen gelijk. Met meerdere spelers wordt er gerouleerd maar toch. Omgaan met teleurstellingen hoort er ook bij, het lijkt af en toe de politiek wel: als het niet goed gaat ligt het aan de politici en als het goed gaat aan anderen...., of ging het vanzelf..... 
Het is niet anders, en dat hooort erbij. 's Middags naar Poca Piment, een politieke praat-programma in Doetinchem waar deze middag Emiel Roemer de hoofdgast is. Zelf heb ik positieve indrukken te melden over het bezoek van de Achterhoekse bestuurders en ondernemers aan Den Haag. De Achterhoek is op de politieke kaart gezet en ik zal proberen die aandacht vast te houden. Bijvoorbeeld door de Achterhoek enkele experimenten te laten doen, in het kader van bouwregelgeving (minder regels) maar ook energie-opwekking. Wouke van Scherrenburg doet dit leuk en professioneel. De kleine zaal in Amphion is goed gevuld. Na afloop gaan we met de crew eten bij de Gebroeders, een leuk restaurant in Doetinchem. Leuke enthousiaste mensen die helpen de politiek dichter bij de mensen te brengen, moeten we zuinig op zijn....meer...


Arnhemse Avonturen 25

op 9 apr 2012

Als je al een aantal jaren politiek bedrijft, dan weet je dat politici meestal niet de meest bescheiden lieden zijn. Dat geeft ook niet want op elk niveau moet je in de etalage durven staan. Maar het gevaar van hoogmoedswaanzin, zelfoverschatting of narcisme ligt dan wel op de loer. Zodra politici daarmee te maken krijgen, gaat direct fout. Maar het maakt natuurlijk wel veel verschil, op welk niveau men zijn politiek bedrijft.
Op het wereldniveau kennen we allemaal namen als Gadaffi, Mugabe, Castro, Sadat, noem maar op. Die lijst is treurig lang. En het gevolg is vaak beangstigend, zeker als je inwoner bent van landen waar zij heersen en de gevolgen van de terreur en willekeur meemaakt.
Landelijk zien we ook voorbeelden. Maar dan wordt het al wat minder. Dan wordt het een mix van treurnis en leedvermaak. De gevolgen zijn dan gelukkig alleen maar schadelijk voor het aanzien van de politiek zelf. De 2e Kamer kent een rijtje met namen als Singh Varma, Rabbae of van Oudenallen De laatste artiest is de Heer Leerdam van de PvdA. Een typisch voorbeeld van de excuustruus, van het gezochte clientelisme. Het is een afgang en je kijkt er met plaatsvervangende schaamte naar.
Het laatste niveau is het lokale niveau. In dit geval bij mij in Winterswijk. Daar stond in de plaatselijke krant laatst een, volgens mij door de gemeente betaalde, column van een fractievoorzitter van de lokale belangen partij. Deze man had vele honderden woorden nodig om ons te vertellen dat hij zijn lidmaatschap van de VVD (eindelijk) had opgezegd.
Los van het feit dat ik die opzegging een goede zaak vind, vraag ik mij oprecht af waarom deze man denkt dat er ook maar iemand geïnteresseerd is in zijn zielenroerselen.
Moet ik dit nu triest vinden om moet ik hier om lachen? Ik weet het niet. Goed voor het aanzien van de lokale politiek is het in ieder geval niet. Daarom maar weer snel naar het vertrouwde Arnhem.meer...


Weblog week 13

op 2 apr 2012

Zondagmorgen  mijn twee wekelijkse SlingelandFM radioprogramma gepresenteerd van 10.00 uur tot 12.00 uur.  Veel leuke oude muziek gekozen.  Thuis de fractiestukken gelezen en daarna naar Groenlo om in het zonnetje te kijken naar het voetbal van onze zoon. Het elftal draait prima en ze winnen ruim, met enkele goede acties en assists van Gerben.  6-1 winst voor Trias.  De rest van de middag in de zon op ons terras met de stukken lezend doorgebracht. En de avond is traditioneel Studio Sport en daarna ook  divers bureauwerk.meer...


Weblog week 12

op 28 mrt 2012

Op zondagmorgen 18 maart uitgebreid de politieke stukken gelezen en veel aandacht besteed aan gezin, omdat ik meerdere dagen niet aanwezig was. Hoor goede berichten over studie van kinderen etc. Ben behoorlijke tijd bezig met soort opruimactie van allerlei post en E-mails. Ik reis later in de avond met de auto af naar Den Haag omdat ik anders niet tijdig in Den Haag kan zijn om morgenvroeg klaar te staan voor onze fractie-bus.meer...


Arnhemse Avonturen 24

op 26 mrt 2012

Er zijn altijd partijen die een beetje een aura van morele superioriteit t.o.v. ons liberalen vertonen. Wij houden ons tenslotte altijd alleen maar met geld en economie bezig nietwaar?
De sociaal democratie heeft daar wat vaker een handje van. Maar laten we de actualiteit van het politieke leven deze maanden eens de revue laten passeren.meer...


Weblog week 11

op 20 mrt 2012

Zondagmorgen  eerst mijn SlingelandFM radioprogramma gepresenteerd. Ging goed en leuke muziek gekozen. Het spel waarbij ik aanwijzingen geef en de luisteraar dan moet raden welk nieuwsfeit uit de gekozen maand van het jaar daar bij hoort duurt erg kort. Na twee aanwijzingen weet men al genoeg.  Na de radio eerst naar het voetbalveld waar onze zoon goed speelt en uiteindelijk ruim wint.  Als vader en voetballiefhebber vind ik dat leuk: kijken langs de lijn. Daarna thuis stukken lezen en rustig aan doen.meer...


Weblog week 10

op 13 mrt 2012

Zondagmorgen eerst familie-ontbijt en dan stukken lezen en kijken naar Gelderland TV waar onze provinciale fractievoorzitter Remco Dijkstra samen met andere fractievoorzitters terug kijkt op een jaar Provinciale Staten van Gelderland na de laatste verkiezingen. Er worden uitspraken van de lijsttrekkers aangehaald en dan kijken hoe het gelopen is. We komen er als VVD wel goed uit vind ik en Remco praat makkelijk. Da ga ik in de middag naar een bijeenkomst van Piment in Doetinchem. In een politiek café,  PocaPiment, is Ivo Opstelten gast en ook een aantal Tweede Kamerleden, waaronder collega Han ten Broeke. Minister Opstelten schetst de situatie rond de nationale politie-organisatie en blinkt verder uit in een rustige beantwoording van vele vragen waar we weinig nieuws in horen. Over het Catshuis al helemaal geen nieuws, zoals overigens ook afgesproken. De Tweede Kamerleden laten meer discussie zien en komen uiteindelijk ook allemaal min of meer tot conclusie dat er meer kan en moet in Achterhoek en dat ze ook zo mogelijk aanwezig zullen zijn bij het Achterhoekse Lentediner in Den Haag. Daar moeten dan experimenteerruimte en nadere afspraken de opbrengst worden van dat contact.  Verder komt de gemeentelijke omvang, de schaal nog even zijdelings aan de orde en ik denk dat er nog een opschaling van gemeentes in de Achterhoek nodig is, omdat de gemeentes anders te veel dingen moeten doen op basis van intergemeentelijke samenwerking, en het dus niet alleen kunnen.  Dat betekent niet altijd grotere afstand tot burger of minder eigen identiteit. Identiteit of gevoel is echt iets anders dan de bestuursomvang en organisatie of een gezamenlijk bestuur krijgen.meer...


Arnhemse avonturen 23

op 12 mrt 2012

In de krant had ik al iets gelezen over de FNV en het voornemen om TV spots in te zetten tegen het beleid van dit kabinet. Afgelopen zaterdagavond had ik het onprettige genoegen het product te zien. Zelden ben ik zo onthutst geraakt door een tv spot. Wat een vuige mentaliteit spreekt hieruit.
Er wordt geen enkel inhoudelijk argument gegeven. Er wordt alleen, in de beste Duitse zwart-wit film tradities, op de persoon van Mark Rutte gespeeld. Telkens, zonder enige achtergrond of duiding, een bezuinigingsmaatregel noemen en daarna een schaterlachende Mark Rutte tonen.
Een heldere boodschap. “Mark geniet om mensen iets af te pakken”. Hij is de “duivel in persoon”.
Hoe gemakkelijk blijkt het weer te zijn om mensen tegen elkaar op te zetten. Dat soort propaganda staat aan de basis van zo vreselijk veel ellende in onze wereld. Dagelijks laat het journaal zien wat haat tussen mensen kan betekenen. En het is juist die haat waar dit spotje op aan stuurt.
Hoe ongelofelijk diep kan je als vakbond zinken.
De FNV, dat is toch die bond waar de top elkaar de tent uitvecht om de macht?
Dat is toch die bond waar de commissariaten verzamelaars als Wim Kok en Lodewijk de Waal hun carrière starten?
Dat is toch de bond die zo trots is op haar gestaalde kaders?
Gestaalde kaders en dit soort propaganda. Waar doet dat toch aan denken………meer...


Weblog week 9 2012

op 5 mrt 2012

Zondagmorgen 26-02 eens niet mijn twee wekelijkse lokaal radioprogramma gepresenteerd, want ik ben uitgenodigd door TV Gelderland voor een bijdrage in het programma "in gld live", voor een toelichting op de situatie rond het mogelijk samenwerken van ons streekziekenhuis SKB in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Ik krijg keurig de tijd om uit te leggen dat we zeker een ziekenhuis voorziening in Winterswijk zullen houden, en dat mijn verwachting is dat we alles moeten doen om voldoende ziekenhuiszorg en specialismen in de (Oost) Achterhoek te houden. Dat is ook het allerbelangrijkste. En we gaan uit van goede tot zeer goede specialistische kwaliteit, dat willen de verzekerden, de patiënten, en daarmee dus ook de verzekeraars. Ook de specialisten zelf zitten op een lijn van een minimaal aantal verrichtingen om daarin voldoende bekwaam te zijn. En zegt U nu zelf waar U geopereerd wilt worden: dichtbij huis of door de beste bekwame chirurg. Het liefste natuurlijk beide, maar als de keuze moet worden gemaakt of als we twijfelen gaan we toch voor de beste kwaliteit, en als dit dan ook nog kan worden gecombineerd door een kostenvoordeel als artsen iets vaker doen en daardoor sneller en beter kunnen. Dichtbij is natuurlijk noodzakelijk de basis ziekenzorg, de spoedeisende hulp (binnen 45 minuten na telefoontje in ziekenhuis) en de verloskunde. Ik ben wel tevreden over het gesprek en mijn inbreng-ruimte. Daarna thuis fractie-stukken lezen en dan ga ik naar vrienden, gezellig.meer...


Weblog week 8 2012

op 5 mrt 2012

Een recesweek is geen vakantie week zo zult U zien !meer...


De subsidie (is) voorbij

Door Gert-Jan te Gronde op 27 feb 2012

Zo tot grofweg 2009 is de subsidie-stroom in Nederland alleen maar toegenomen. Dit werd voor de gemeente mede gevoed door het trap op trap af systeem. Ofwel stijgen de Rijksuitgaven dan krijgen de gemeenten meer geld en geeft het Rijk minder uit dan krijgen de gemeenten minder gestort in de gemeentekas. Dit systeem kwam tot stilstand toen Wouter Bos met veel geld de banken sector in 2008 moest redden van de ondergang.meer...


Arnhemse avonturen 22

op 26 feb 2012

De verlosser is verlost. Job Cohen heeft de route via de zijdeur gekozen. Het zat er aan te komen. Helaas, ik moet eerlijk bekennen dat ik dit besluit zeer betreur. Voor mij als VVD’er was het de ideale fractievoorzitter voor de PvdA. Net zoals de peilingen lieten zien.
Maar wat is men in de PvdA, nu het te laat is, plots trots op deze Amsterdamse bestuurder.
Hij was toch herkenbaar “integer”, lees hij was nooit op een oplossing of harde keuze te betrappen.
Hij was toch herkenbaar “intellectueel”, wel eens naar een flitsend debat met deze leider geluisterd?
Maar vooral was hij altijd zo herkenbaar “sociaal”. Een perfecte vertegenwoordiger voor de linkse grachtengordel met kapitalisten als Marcel van Dam, of grootgraaiers als Marleen Barth, of al die betrouwbare bestuurders zoals Fatima Elatik?
Maar niet getreurd, gelukkig hebben we de heer Spekmans nog. De altijd goed geklede en prettig overkomende nieuwe voorzitter van de PvdA. Voor mij zal die het stokje van Cohen zo overnemen, dat deze liberaal tevreden de peilingen kan blijven volgen.
Maar het echte probleem van de PvdA ligt volgens mij dieper. Het klassieke electoraat heeft opgehouden te bestaan. Het originele proletariaat is niet meer. De verworpenen der aarde hebben tegenwoordig ook een eigen huis, een opleiding met een (dubbel) inkomen, een auto voor de deur. Ja, dan krijg je heel andere belangen. Dan wordt het grote socialistische talent, “gul zijn met andermans geld”, plotsklaps “gul zijn met het geld van mij of mijn kinderen”!
Dan kan men nog wel proberen andere bronnen aan te boren (waarom wordt die Fatima Elatik anders zo beschermd, nietwaar?) maar echt zoden, zal ook dat niet aan de dijk zetten.
Nee, wat we wel krijgen is leuke TV debatten en confrontaties van de kandidaat opvolgers. Er zijn er op dit moment al vier! Met volle kracht er tegenaan, wees verschillig!
Zouden ze echt niet opgelet hebben toen Mark en Rita debatteerden?
Gauw maar terug naar het veilige Arnhem.meer...


Weblog week 7 2012

op 26 feb 2012

Zondagmorgen lokale radioprogramma gepresenteerd van 10 tot 12 uur. Was bijzonder programma doordat ik net voor de start hoorde van overlijden van Whitney Houston. En daar dus ook aandacht aan besteed, o.a. door enkele nummers van haar te draaien: Didn't we almost have it all, I will always love you en one moment in time. Ging prima qua presentatie etc..
Daarna rustige zondag met nog een rondje schaatsen op ondergelopen weiland en een bezoekje aan een woning waarvan werd gemeld dat er (vorst)lekkage zou zijn in de woonkamer. Dat klopte dus moet de loodgieter hier komen kijken. Vorstschade ondanks feit dat huis wel volledig verwarmd was, maar wel leeg staat. Tja, dat kan gebeuren.meer...


Weblog week 6 2012

op 14 feb 2012

Zondagmorgen uitgebreid ontbijt met familie en daarna de fractiestukken gelezen. Onderwijl ook nog wat extra naar oude muziek geluisterd, muziek die ik op die manier selecteer voor mijn twee wekelijkse radioprogramma. En ik doe dat nog "ouderwets" met cd's, dus af en toe moet dat ook wat worden geordend. Dat is weer gelukt. Het is bijzonder fraai winterweer en met mijn vrouw besluiten we te gaan schaatsen op een waterplas in een natuurgebied aan de grens, 't Zwilbrock. Het is er gezellig druk, een fraai zonnetje en weinig wind. Prachtig ijs, en een heel mooie omgeving. Genieten, ook al is het schaatsen nog even weer wat onwennig. Maar al met al toch zo'n uur op de schaatsen steeds grotere rondes gemaakt. Daarna thuis even een soepje als opkikkertje en omkleden voor een opening van een kunsttentoonstelling in de Tricot. Alleen jammer dat er behalve de burgemeester geen raadsleden aanwezig zijn. Die komen vast op een ander moment kijken. Dan nog een enkele vergeten boodschap gedaan in de supermarkt, die in Winterswijk op zondag open mag zijn ! Handig ! Goed voor ondernemers.
De verdere dag wordt ingevuld met gezelligheid en voetbal kijken. En na het wisselbeleid van de NS is nu bij ons ook Frank de Boer's wisselbeleid aan kritiek onderhevig. Ajax verliest thuis in Arena van Utrecht !meer...


Arnhemse avonturen 21

op 13 feb 2012

Achteraf gelijk krijgen is soms leuk. Maar soms ook niet. En in dit geval ben ik bang dat het helemaal niet leuk zal zijn. Het is een wat cryptisch begin van mijn weblog, maar het gaat over de schuldpositie van gemeentes. En dan Winterswijk in het bijzonder.
In mijn Raadstijd heb ik mij altijd fel verzet tegen het al maar aangaan van nieuwe schulden. Lezers met kennis van de gemeentelijke politiek zullen het onderstaande voorbeeld wel herkennen.meer...


Weblog week 5 2012

op 10 feb 2012

Zondagmorgen ben ik extra vroeg opgestaan en dat was de moeite waard. Want ik heb een oefenwedstrijd gekeken van mijn voetballende zoon, die al om 9.00 uur begon. Op de Trias-tribune was slechts één andere toeschouwer, en het was koud. Maar het voetbal was hartverwarmend voor een trotse vader, die zijn zoon een goede wedstrijd zag spelen. Helaas kwam zijn elftal op achterstand door enkele verdedigingsfouten, maar via een door hem zelf opgezette aanval en een perfecte afronding scoorde hij de "aansluitingstreffer". Dus nog  slechts 1-2 achter. Net voor de rust moest ik naar mijn lokale radioprogramma, maar ik hoorde dat Gerben ook nog een perfecte assist had afgeleverd bij een vervolg score zodat er uiteindelijk met 3-2 gewonnen werd. Doorgaan leverde winst op. Dat ken ik in de politiek ook. Geloof in jezelf en dan moet het goedkomen. Het radioprogramma presenteerde ik met enthousiasme. Daarna thuis een kop koffie en eerst voetbal gekeken: Feijenoord - Ajax  Daarna thuis bezoek van een tweetal Turkse politieke vrienden, de broers Mehmet (PvdA) en Fahri (VVD) Kaplan, die met hun vrouwen eens langs kwamen. Met beiden heb ik een behoorlijke tijd in de Provinciale Staten van Gelderland gezeten en soms ook samen gereden vanuit de Oost-Achterhoek. Was weer een leuke ontmoeting.meer...


Arnhemse avonturen 20

op 30 jan 2012

Het nieuwe politieke jaar is nog maar nauwelijks begonnen of er tekenen zich stevige verschuivingen af in de politieke peilingen. De PVV begint aan een afdaling terwijl de SP sterk groeit.
Volgens Maurice de Hondt zou de SP zelfs de grootste zijn. Nu is deze onderzoeker altijd nogal “linksfähig”, maar de trend is wel duidelijk.
Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken dat zo’n “na mij de zondvloed” partij als de SP het ooit daadwerkelijk in Nederland voor het zeggen zou gaan krijgen. Het is mij allemaal te extreem, te veel sterke man geleid, te populistisch en zeker te gemakkelijk met geld van anderen.
Wat populisme aangaat vergelijk ik de SP vaak met de PVV. Dat wordt mij dan niet in dank afgenomen door mijn SP collegae in de Staten. Maar feitelijk is wat nu in de peilingen gebeurt het ultieme bewijs voor die stelling. 7 zetels zijn verschoven van PVV naar de SP!
Hoe duidelijk wil je het hebben? Voor de kiezers zijn beiden dus gewoon één pot nat!meer...


pagina 1 van 9, records 1 - 20 van 164
Deze VVD website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid